Az I. világháborús emlékszobor és a II. világháború áldozatainak emléktáblája

A községi évkönyv szerint 1924. július 27-én leplezték le az I. világháborús emlékszobrot. Pásztor János szobrász alkotása műkőből készült, melynek talapzatán az I. világháborúban elesett pusztaszabolcsi katonák neve szerepel.

2006-ban a Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány az itt élők adományaiból felújíttatta az emlékszobrot. A felújítási munkálatokat Horváth Krisztián műkőkészítő helyi vállalkozó végezte el.

A településen a II. világháború pusztaszabolcsi áldozatainak is állítottak emléket. A testület 2009. szeptember 24-i ülésén döntött arról, hogy a II. világháborúban elesettekről megemlékező táblát készíttetnek. A tábla az I. világháborús szobor talpazatának oldalára került. Az avatás 2010. január 16-án, az 1943-as doni áttörés évfordulóján volt. Az önkormányzat hivatalos megemlékezést tartott a világháborúkban elesett áldozatok emlékére. A megemlékezés keretei között leplezte le Czompó István polgármester az I. világháborús szoborra elhelyezett II. világháborús hősök emléktábláját.

Ezzel az emlékhellyel a képviselő-testület megteremtette azt a lehetőséget, hogy ugyanazon a helyen hajthassunk fejet hőseink előtt. Az I. világháborús szobor és a II. világháborús tábla külön-külön is és együtt is jogosan kerül a települési értéktárba.

Ádám László