Vakvezető kutyák jártak a Pusztaszabolcsi Könyvtár és Művelődési Házban

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány vakvezető kutyákkal járt a Pusztaszabolcsi Könyvtár és Művelődési Házban, hogy megmutassák az általános iskolásoknak, milyenek is a vakvezető kutyák és minden fontos dolgot megtudhassanak ezekről a különleges állatokról, kiképzésükről és küldetésükről.

Magyarországon ma mindösszesen 3 olyan intézmény üzemel, ahol vakvezető kutyákat képeznek ki. Jelenleg a látássérült emberek alig 1%-át segíti vakvezető kutya, de ennél sokkal többre lenne szükség. Jelenlegis mintegy 60 ember vár kutyára, azonban a vakvezető kutyák kiképzése 2 éves korukig tart és sajnos csak kevés kutya felel meg végül a vizsgán a magas követelményeknek.

Az ilyen kutyák kiképzésének rendkívül magasak a költségei, de az állam sehol a világon nem finanszírozza ezt, így alapítványok fedezik ezeket a költséget magánszemélyek és vállalatok adományaiból.

Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány támogatásáról bővebben a www.barathegyi.org oldalon tájékozódhatnak!