Négy hónap kihagyás után ült össze a képviselő-testület

Közel négy hónap kényszerszünet után ülésezett ismét a képviselő-testület. Nem meglepő tehát, hogy a meghívóban 42 napirendi pont szerepelt (ezeket a város weboldalán közzétett meghívóban olvashatja), amit Simonné Zsuffa Erzsébet polgármester további három ponttal egészített ki. Ennek megfelelően a tanácskozás maratoni hosszúságúra, közel hat órásra sikerült.

A július 8-án délután 3 órára kitűzött ülés a szokásoknak megfelelően a polgármester beszámolójával kezdődött. Zsuffa Erzsébet köszönetet mondott az óvoda és bölcsőde, a családsegítő, valamint az önkormányzat dolgozóinak, illetve a képviselő-testület több tagjának a koronavírus-járvány alatt nyújtott áldozatkész segítségéért, valamint a város szépítéséért tett önkéntes szolgálatukért. Ezt követően beszámolt a két ülés közötti eseményekről – egyebek között a vasútfelújítás fejleményeiről, a vasúti átjáró szélesítésével kapcsolatos, a kivitelezővel folytatott vitákról és a már folyamatban lévő, megnyugtató megoldásról, az útfelújítások jelentette kihívásokról, a Zöld város projektről, a temető rendbetételéről és a cikolai víziközmű-társulás feloszlatásáról. (Minderről időről időre megjelentek a polgármesteri beszámolók a Szabolcs Híradó áprilisi, májusi, júniusi és júliusi számában is.)

Bemutatkozott Kálló Gergely

A testületi ülésre ellátogatott Kálló Gergely, a választókerület jobbikos parlamenti képviselője, akinek a februári időközi választáson szavaztak bizalmat. Mint kifejtette, a nyitott ajtók politikáját kívánja folytatni, ennek jegyében végig járja a választókörzet településeit. – Nem azokat a dolgokat kell keresni, ami elválaszt, hanem ami összeköt minket – fogalmazott, majd megjegyezte: az ország költségvetése nem kedvező, a gépjárműadó elvonása, és egyéb megszorítások várnak a kisebb településekre, ezért még inkább összefogásra van szükség.

Közbiztonság

A testület egyebek között megvitatta a közrendről és közbiztonságról szóló beszámolót, ami az első napirendi pont volt. Mint a polgármester kifejtette, az adatok alapján javuló tendenciáról beszélhetünk, jó itt élni, hiszen biztonság van, nincs betörés, bűnözés. Kitért ugyanakkor arra is, hogy a veszélyhelyzet, valamint a vasútfelújítás érzékelhetően nagy kihívást jelentett a Pusztaszabolcson szolgálatot teljesítő három rendőrnek, ám így is jó volt megtapasztalni, hogy az adonyi parancsnokságra mindenben számítani lehet. Problémának nevezte, hogy a vasútfelújítás miatt az Akácfa utcát naponta ötven-hatvan kamion tapossa, valamint hogy a Hagyományok Háznál nap mint nap már délután italozás, dorbézolás van. Pupp József és Erdélyi Gergő Ferenc (Független) képviselők emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a Velencei úton sok a gyorshajtó, ezért érdemes lenne traffipaxot telepíteni oda. Suszter Tamás dunaújvárosi rendőrőrkapitány reagálásában hangsúlyozta: a közlekedésrendészeti osztály négy alkalommal volt a városban, jelentős bírságokat róttak ki gyorshajtásért. Fokozott figyelmet fognak kérni a megyei rendőr-kapitányságtól, továbbá gondoskodni fognak arról is, hogy a rendőri jelenlét erősödjön Pusztaszabolcson.

Civilek

A testületi ülésen több napirendi pont is foglalkozott a pusztaszabolcsi civil szervezetek működésével, önkormányzati támogatásával. A képviselők döntése értelmében idén csak a két közfeladatot ellátó szervezetet, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Polgárőr Egyesület részesül önkormányzati támogatásban. A tavalyi – és korábbi – évek gyakorlatával kapcsolatban Zsuffa Erzsébet kifejtette, a számlák áttekintése után nem lehetett más döntést hozni, mivel kiderült, hogy lényegében az önkormányzat tartott el a civil szervezeteket, mivel ezeknek a szervezeteknek önerőből lényegében semmire nem kellett áldozniuk. Dr. Egyed Péter alpolgármester hozzátette: a civil szervezetek költségvetési szempontból önkormányzati fenntartásúak voltak.

Kátai György (DK) mindezt azzal egészítette ki, hogy a koronavírus-válsággal indokolt központi elvonások miatt semmi jóra nem számíthatnak a vidéki települések, és várhatóan a megyéhez a különleges gazdasági övezetek után befolyó pénzekből sem fog jutni Pusztaszabolcsnak, ez is indokolja, hogy csak a közfeladatot ellátó civil szervezeteknek jut pénz. Báldy Katalin (Független) megjegyezte: a szemétszedési akcióban látni fogjuk, mennyire aktivizálják magukat a civil szervezetek. Ez alapján is el lehet majd dönteni, kiket támogasson az önkormányzat.

A Könyvtár és Művelődési Ház működésével, elszámolásával kapcsolatos napirendi pontok kapcsán a polgármester köszönetet mondott Császiné Papp Katalin igazgatónak. – Amióta ő van, van gazdája az intézménynek – fejtette ki, megjegyezve: a korábbi könyvtáros nem tartott rendet, a statisztikákat, a könyvtári beiratkozásokat, de még a katalógusokat sem tartotta rendben. A testületi ülésen bemutatkozott az új könyvtáros, Tóth Krisztina, akinek munkájához a képviselők sok sikert kívántak. A testület végül arról döntött, hogy a művelődési házzal kapcsolatos beszámoló átdolgozását kérik, arról augusztusban fognak dönteni.

Önkormányzat

A Polgármesteri Hivatal 2019. évi munkájáról szóló beszámolóval kapcsolatban az előterjesztő Vezér Ákos jegyző elmondta: a hivatalba öt év kihagyás után idén tért vissza. Egy működő intézményt hagyott utódjára, ám egy működésképtelen hivatalt örökölt meg. – A Polgármesteri Hivatal tartalmilag kiürült, nem volt képes ellátni alapvető funkcióit. Tavaly két olyan választás is volt, amikor a dilettantizmus miatt szabálytalanul álltak fel a bizottságok. Ezzel akkor szembesültem, amikor a visszatérésem után egy hónappal elkezdtem szervezni a februári időközi választást – fogalmazott a jegyző. Kitért arra is, hogy bár az önkormányzatok az informatikai rendszerek fejlesztésére 6 millió forintot kaptak, a pénzt úgy sikerült elkölteni, hogy annak nincs érdemi nyoma, a hivatalban érkezéséig nem hallottak a mindenhol kötelezően bevezetett adatvédelmi előírásokról, a GDPR-ról. Igaz, másfél millió forintért sikerült két fénymásolót beszerezni, ám ezekre egyrészt nem volt szükség, másrészt működési költségük jóval magasabb, mint a régi, szintén üzemben lévő berendezéseké. – Szétesett hivatallal kezdődött meg a munka, mára egy jó csapat van, akiknek köszönöm a munkáját – zárta gondolatait Vezér Ákos.

Zöld Város projekt

A Zöld Város projekttel kapcsolatban a polgármester elmondta: a beruházásra az előző ciklusban elnyert a város 275 millió forintot, ám ez – mint kiderült – évekkel ezelőtt sem fedezte volna az eredetileg elfogadott tervek megvalósítását. Ráadásul jelentős csúszást örököltek meg, közben pedig a vállalási árak is megugrottak, így plusz százmilliót kellene előteremteni, ha az eredetei tervek megvalósítását vállalja a város. A koronavírus-járvány miatt az eredeti, ez év decemberi kivitelezési határidő 2023 márciusára változott és módosíthatják a terveket is, így már bele fog férni a projekt az eredeti költségvetésbe. Mint Zsuffa Bözsi megjegyezte, egy park létrehozásáért nem fog a város százmilliós extra kiadást vállalni, miközben számos közfeladatot ellátó intézmény, például az óvoda, vagy a művelődési ház épülete is felújításra szorul, mert az elmúlt években nem volt szándék ezek rendbetételére.

Telefonflotta

A képviselő-testület döntött arról is, hogy megszüntetik az ötszáz felhasználót számláló önkormányzati telefonflottát. Zsuffa Bözsi elmondása szerint a flotta létéről polgármesterként értesült. Mint kiderült, több százan csatlakoztak a flottához, olyanok is, akiknek semmi közünk a városhoz, illetve az önkormányzat munkájához és a helyi közfeladatok ellátásához. Vezér Ákos felhívta rá a figyelmet, hogy az önkormányzat fizette azok után is a számlát, akik ezt nem tették meg. A jegyző kérdőre vonta Tüke Lászlót (Fidesz), akinek az előző ciklus alpolgármestereként tudnia kellett a helyzetről, hiszen ő maga és feltehetően hozzátartozói is tagjai voltak a flottának. A képviselő kijelentette: semmilyen visszaélésszerű használatról nem volt információja, rokonai pedig azért csatlakoztak a flottához, mert erre lehetőség volt, a távközlési szolgáltató sem emelt kifogást. Egyebekben pedig mindig időben befizették a számláikat. Vezér Ákos erre reagálva közölte: megmagyarázhatatlan, milyen döntés alapján kaptak egyesek – több százan – SIM-kártyát úgy, hogy semmi közük az önkormányzathoz, miközben olyanok, akiknek munkájuk miatt szükségük lett volna rá, nem is tudhattak a flotta létéről.

Legszebb konyhakert program

A testület döntött arról, hogy az ifjúsági bizottság javaslata alapján a Legszebb konyhakertek program új koordinátora Neikl-Ladány Ágnes, a zsűri elnöke pedig Mézes Zoltán lesz.